Firma Sekal prichádza s projektom Romdom

17.09.2004 Celý región

Skupinám občanov s nízkymi príjmami je určený projekt bývania v montovaných domoch pod názvom Romdom prešovskej stavebnej firmy Sekal. Jej majiteľ Milan Kanc...
Skupinám občanov s nízkymi príjmami je určený projekt bývania v montovaných domoch pod názvom Romdom prešovskej stavebnej firmy Sekal. Jej majiteľ Milan Kancír vidí v jeho realizácii šancu pre samosprávy ako riešiť problém s neplatičmi a menej prispôsobivými skupinami nájomníkov.

Impulzom boli Kancírove skúsenosti s výstavbou kultúrneho centra v Jarovniciach v okrese Sabinov. V obci je rómska osada s vyše tri tisíc obyvateľmi. Obišiel potom viacero obcí a mestečiek predovšetkým na Šariši a výsledkom je prototyp domčeka, ktorý stojí v areáli firmy. Na jeho základe má predbežné dohody o dodávke s obcami Medzany, Jarovnice, Hermanovce, Ostrovany, mestami Prešov a Lipany. Už teraz sa podieľa v obci Chmiňany na výstavbe bytového domu. Vo všeobecnosti je však Kancír sklamaný. Podľa neho chýba riešeniu tejto vážnej problematiky výraznejší impulz. Z jeho skúsenosti hlavnou príčinou je fakt, že nie sú peniaze na výkup pozemkov. Nízkopríjmové skupiny nie sú schopné to vyriešiť.
Cena základného variantu domu pre päťčlennú rodinu je 286 tisíc korún bez DPH. Ide o 30 metrov štvorcových zastavanej plochy. V projekte Daniela Almassyho a Jána Rohaľa a v cene nie sú zahrnuté inžinierske siete.
Za mesiac je firma Sekal schopná dodať dva domčeky, pričom na jeho položenie a zmontovanie by zamestnala aj budúceho majiteľa obydlia. Jej doterajší ročný obrat 30 miliónov korún by podľa Kancíra mohol v roku 2005 takto vzrásť o dva milióny korún.
Firma Sekal je rodinná. Vznikla v roku 1991 a po dvoch rokoch existencie si vybudovala na 14-árovom pozemku v miestnej časti Prešova - Šarišské Lúky výrobné dielne. Tie jej umožňujú celoročne zamestnávať 33 murárov, klampiarov a tesárov, z nich 16 pokrývačov pracujúcich s mäkkými, tvrdými, plechovými a inými strešnými krytinami pôsobí na celom Slovensku. Okrem toho sa podieľajú na výrobe a montáži komínových telies. Kancír zdôraznil, že za 11 rokov fungovania v nových priestoroch iba raz a to deň zamestnancom meškali výplaty.
(jj)
 

Vyberte región